Moška pisma

Objavljeno 22.04.2008

knjiga_manca_displayjpg.jpegManca Košir ima zadnja leta veliko zaslug za širjenje branja med ljudmi in že dolgo deli svoje navdušenje nad dobrimi knjigami. Zame pa je predvsem vsa vražja ženska, saj ima energije, volje, pozitivnega duha, znanja več, kot bom kdajkoli sama imela.

Čeprav je leta 2005 zapustila Fakulteto za družbene vede in se upokojila, je leta 2007 zopet stopila nazaj skozi njena vrata kot nosilka predmeta Literarno novinarstvo, saj je opazila, da študentje fakultete vedo veliko premalo o knjigah, o branju in pisanju.

Moška pisma so nastala zato, ker je radovedna Manca želela zlesti moškim pod kožo. Hotela je spoznati njihovo videnje sveta, intimna doživetja in čutenje. Z njenimi vprašanji in kar naprej samo s vprašanji, je želela iz njih izvabiti razne ljubezenske izpovedi, vse vrste čustev, različna razmišljanja. A predvsem razmišljanja o moških in ženskah.

Marko Crnkovič, Matjaž Gantar, Branko Gradišnik, Dušan Osojnik, Aleksij Kobal, Urban Kordeš in Adam so raznoliki moški, vsak s svojim duhovnim horizontom in s svojim življenjskim nazorom in stilom. Skupno jim je zgolj to, da so vsi moškega spola.

Moška pisma pa so nastala tudi zato, ker kot je rekel Matjaž Gantar »ker vam je ženskam, ne glede na starost in izobrazbo, pač skupno predvsem to, da v glavnem bolj slabo razumete moške.« Manca in me znanja o moških željne ženske pa smo želele vedeti več o teh »preprostih bitjih« po Gantarju.

In kaj se je Manca naučila skozi pisma in mi bralci z njo?

»Spet se marsikaj naučila. Da so res drugačni kot ženske, vem sedaj pribito. Drugačno je njihovo doživljanje življenja, smisla bivanja, odnosov do ljudi in do stvari. Drugače razumejo, drugače se izražajo. Morda ne tako neposredno in odkrito kot je MS ugotovil za ženska pisma. A zato nič manj odkrito srčno: dajo, kar imajo, tudi če odkrivajo/skrivajo svoja čustva, se pokažejo, kdo so. Kar me je pri prebiranju njihovih pisem posebej radostilo, je različnost. Hura za razlike!«

  • Share/Bookmark
 

Ta objava še ni komentirana.

Komentiraj

Informacije za komentatorja
Preskok v novo vrstico se pojavi samodejno. Vaš E-Mail ne bo nikoli objavljen.

(obvezno)

(obvezno)


RSS vir za komentarje | TrackBack URL

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !